7 Şubat 2014 Cuma

Evlilik Öncesi Danışmanlık ve Evliliğe Hazırlık


Bu alanın kısa tarihine baktığımızda, bilmen ilk evlilik öncesi çalışma 1962'de İspanya da bir kilisede başlamıştır (Rahip Frank'in de bu ekolden geldiği söylenebilir!). Bunu takip eden yıllarda, akademi çevrelerinde de benzer çalışmaların başladığı görülmektedir. 1970’li yılların başında Sauber, Florida Devlet Üniversitesi nde ilk “evlilik ilişkisini geliştirme" programını hazırlayarak oldukça başarılı sonuçlar almış ve sonraki çalışmalara öncülük etmiştir. Sauber in ardından 1979'da Miller, Nunnaly ve Wackman, 1981'de ise L'abate tarafından benzer programlar geliştirilmiş ve çalışmalar yapılmıştır. Bu programların tümünde araştırmacılar evlilik yaşamı hakkında bilgi ve evlilik sürecindeki tartışmalar gibi öğeler üzerinde durmuşlardır (Kalkan. 2002).

Frank’in "Sağlam Evliliğe Hazırlık Kursu"nun yanı sıra bu alandaki programlara baktığımızda; Guemey ve arkadaşlannın (1986) Pensilvanya Devlet Üniversitesinde geliştirdikten İlişki Geliştirme Programı (The Relationship Enhancement Program. RE) başta gelmektedir. Pozitif yönelimli olan bu program, temel görülen ilişki faktörlerini güçlendirilmesi ve geliştirilmesini içermektedir. Markman ve arkadaşları (1993) ise Denver Üniversitesi nde İlişki Geliştirme ve Önleme Programını (The Prevention And Relationship Enhancment Program. PREP) yapılandırmalardır Daha çok. ilişkilerin negatif boyutlarına odaklana program, çatışma ite baş etme ve diğer temel sorunlara yaklaşımları içermektedir. Yine Olson ve arkadaşlarının (1999) Hazırlık/Gelişme Programı (The Prepare/Enrich Programme) ve Stahmann ve Hiebert'in (1997) Bütünsel Evlilik Öncesi Danışmanlık Programı (The Integratıve Premantal Counselling Programme) bu çalışmaların önde gelenleri arasında sıralana bilir.
İlişki Değerlendirme Envanterleri
Evlilik öncesi danışmanlık ve evliliğe hazırlık alanı kendi değerlendirme envanterlerini de oluşturmaya başlamıştır. Yabancı literatürdeki evlilik öncesi değerlendirme envanterleri arasında en bilinen ve en yaygın kullanılanları; Holman ve arkadaşlarının İlişki Değerlendirme Anketi (Relationship Evaluation Ûestıonnaıre. RELATE). Olsonun Evlilik Öncesi Kişisel ve İlişki Değerlendirme Envanteri (Premantal Personal and Relationship Evaluation. PREPARE) ve Markey’in Çiftlerin Açık İletişimini Destekleme Envanteri’dir.(Facilitating Open Couple Communication. Understanding. & Study. FOCUS). Tüm bu envanterler, beklentiler, kişilik, iletişim, çatışma çözümleme, mali idare, sosyal aktiviteler. cinsel yaşam, çocuklar ve ebeveynlık. aile ve arkadaşlar, roller ve din gibi başlıkları içermektedir.

Kaynak : bogazhooligans.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

hittoplist.net film izle